Bulgarian/English

петък, 3 юни 2016 г.

Да бягаш с вятъра - мостът Мийо в Южна Франция

Виадуктът Мийо (на френски: Le Viaduc de Millau) е въжен мост, който обхваща долината на река Тарн в близост до Мийо, в южната част на Франция. Определен е като едно от най-големите инженерни постижения на всички времена и е известен като "структурата, която разбива всички рекорди".
By Stefan Krause, Germany - Self-photographed, CC BY-SA 3.0
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8990774
Ето и някои от тях, описани подробно в официалната му Интернет страница: 
  • Дължината му е 2 460 м. - два крайни участъка от по 204м. и шест централни с дължина от по 342м. (Айфеловата кула би се вместила странично между тях). 
  • В най-големия пик от строителството, на обекта са работили рамо до рамо 600 човека;
  • Палубата на структурата е широка 32м. - колкото седемнадесет човека, застанали един до друг с разперени ръце;
  • Теглото на стоманената палуба е 36 000 тона или колкото 5100 Африкански слона;
  • Най-високата му част е 343м. или 19 метра повече от Айфеловата кула.

Още интересни факти можете да научите тук: Le Viaduc de Millau

Проектиран от френския инженер-конструктор Michel Virlogeux и британския архитект Norman Foster, той е най-високият мост в света. Официалното му откриване е на 14 декември 2004 г., а пътните платна са отворени за движение на 16 декември. Част е от магистралната ос A75-A71 от Париж до Безие и Монпелие. (б.р. През 2012 г. в  Мексико откриват моста "Baluarte" / „опора”, „бастион”/,  който става най-високият мост в света. Височината е 403 метра, дължината  1124 метра)
Ключовата информация за строежа е общодостъпна. Създадено е изложение на открито с площ от 6000 кв.м. (The Jardin des Explorateurs) и гид от самата строителна компания Ефаж (Eiffage du Viaduc de Millau) ще ви разведе и покаже и най-малката подробност срещу скромната сума от 6 евро. 
През 2007 консорциумът Ефаж организира провеждането на състезание по бягане - Course Eiffage du Viaduc de Millauкоето се превръща в едно от най-важните събития в света на бягането във Франция. С всяка изминала година броят на участниците расте, благодарение на отличното медийно отразяване на това необичайно състезание. 
Провежда се всяка година в предпоследната неделя на месец Май (б.р.22.05.2016г.) по трасе с дължина 23 километра и 700 метра, контролно време 4 часа и следният профил:
Движението на моторни превозни средства по моста се спира за 4 часа - от 08:00 до 12:00, като в това време е включено и почистването на пътните платна, затова и правилата на състезанието са много строги.
Ограничено е до 15000 участника. Таксата за първите 2000 записани е в размер на 29 евро. Предлагат намаления за групи над 20 човека и за студенти (срещу представяне на студентска карта).
Участниците са разделени в четири основни групи според възможностите им.

  • В червената, елитна група, са бегачите, завършващи маратонската дистанция за 2 часа и 30 минути. 
  • В зелената са бегачите, които покриват полумаратон за 1 час и 40 минути или са завършили предишно издание на Course Eiffage до два часа. 
  • В синята - покриващи полумаратон до 2 часа или са завършили предишно издание на Course Eiffage до 2 часа и 20 минути. 
  • За простосмъртните бегачи, като мен, има още две групи - лилава и жълта
Стартът е точно в 09:00ч. и през десет минути за всяка следваща група.
Във връзка с ограниченото време са предвидени и три контроли. До първия подкрепителен пункт на километър 8,300 трябва да стигнете до 11:00ч.; в 11:50ч. трябва да сте на километър 12,800км. (обръщалото на виадукта) и в 12:15ч. на изхода на магистрала A75, километър 15,700. Контролните времена са калкулирани на базата на старта на четвъртата група в 09:30ч. Всеки, който не успее да се включи във времето бива извозван до финала със специално бусче.

Картата на трасето е забавна и необичайна като цялото състезание. 
Бегачите описват участието си в това състезание като "истинска свобода", "сякаш плаваш във вятъра над море от зеленина".

Градчето Мийо се намира в една много специална природна среда. Точно в сърцето на природен парк Grands Causses, то е заобиколено от планини, варовикови плата, тучни зелени долини и ревящи реки (Tarn, Jonte, Dourbie). Не е случайно, че най-старата Ултра на 100км. във Франция се провежда именно тук, всяка последна събота на Септември от 1972г. насам.
100 km de Millau е фристайл състезание, т.е. ходенето е позволено, с контролно време 24 часа и привличащо около 1000 участници. Трудният му профил го прави едно от най-престижните състезания в програмата на френските ултрамаратони. Наричат го още Меката на 100км. Има две особености. Първо, трасето е изцяло по асфалтиран път. Второ, след седмия километър можете да ползвате пейсър на велосипед. Разположени са 20 подкрепителни пункта, които са предвидени и за пейсърите.
В същия ден е и стартът на Marathon de Millau, така че първите 42 км. са общи и за двете дистанции.
Профил на трасето.  Първа част - маратон и ултрамаратон
Профил на трасето. Втора част-ултрамаратон
Таксата за участие в ултрамаратона е 64, а за маратона - 39 и важат при записване до 01.09.2016 за тазгодишното издание. Организаторите спазват изключително съвестно правилата, разписани от Френската Федерация по лека атлетика F.F.A. и е необходимо да представите медицинско свидетелство още при регистрацията. Валидно е една година към датата на провеждане на състезанието. 

Как изглежда трасето можете да видите във видеото


Извън състезанията, малкото градче Мийо предлага много възможности. Комбинацията от 3000 години история и природни феномени го прави привлекателно за туристите.

Какво да правите в Мийо, вижте на France Voyage и Virtual Tourist

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи