Bulgarian/English

сряда, 29 юни 2016 г.

Андора - дестинация за най-коравите бегачи

Между Франция и Испания е сгушено процъфтяващото Княжество Андора с население от около 85 000 жители. Разположено е на висока средна надморска височина в източните части на Пиренеите, заградено от труднодостъпни върхове. Пейзажът е типично високопланински — огромни скални маси, зелени гори, пасища, кристално чисти ледникови езера. Върху територията на Андора се извисяват над 20 върха от 1800 до 2946 метра. Между тях е долината на река Валира. Най-високият връх е Кома Педроса с височина от 2946 метра. 
Държавата, в която няма летище и железопътен транспорт е домакин на най-тежкото ултра планинско бягане на 100 мили. И за да няма сърдити, по същото време се провеждат още три "малко по-леки" състезания.

  • Панорамни гледки от 16 върха, включително най-високият в Андора - Кома Педроса, минерални скали, високопланински ливади, гори, ледникови езера, държавни граници, всичко това предлага 170-километровия маршрут на RONDA DELS CIMS на цената на 13500м.! положителна денивелация и контролно време 62 часа.

За сравнение, денивелацията на UTMB (Ultra-Trail du Mont-Blanc) е 10000м. за същото разстояние.
Организаторите са се постарали да направят т.нар. Road Booк - 12 страници описание на всеки километър + снимки. Можете да го изтеглите от тук: Road Book Ronda. И има защо! За 2015 години стартиралите са 357, а финиширалите - 162.
Не е случайно, че състезанието се провежда в средата на месец Юли - тогава дните са най-дълги, а Луната свети най-ярко. Представяте ли си какво приказно изживяване е да си на върха на планината, безброй много звезди да са на една ръка разстояние, а Луната да осветява пътя ти. Предвидени са и две места за почивка - на 72км. и на 130км. Списъкът със задължителната екипировка е огромен и подлежите на дисквалификация ако нещо ви липсва, а всяко нарушаване на правилата води до добавяне на наказателно време. Таксата за участие започва от 152 евро, регистрацията отваря през Ноември предходната година, а събитието е ограничено до 450 човека. За тази година /2016/ места вече няма. Изчерпани се два месеца по-рано и за съжаление сред участниците няма българи.
За да бъдете допуснати, обаче, трябва да докажете, че в последните две години имате завършено бягане над 100 км. с денивелация над 4500м. или бягане над 165 км. с денивелация над 2500м. Така е! Това е състезание за най-смелите сърца.
Чехът Ales Zavoral се отказва на 105км. след 31 часа усилия. Ето неговото видео:


  • Ultra MÍTIC e 112-километрово пътешествие из цялата страна, предлагащо изкачване на най-високата точка Comapedrosa, както и на още няколко емблематични върхове. Денивелацията е + 9700м., а контролното време - 46 часа.


Освен на върховете, ще се насладите и на изумителните гледки, разкриващи се от тревистите хребети. Средната надморска височина на трасето е 2048м. Road Book Mitic можете да изтеглите от тук. Таксата за участие започва от 102 евро, а регистрацията отваря през Ноември предходната година. Не е изненада, че и за това събитие местата вече са изчерпани. Българи отново липсват.
Вижте краткото видео на Jay Huot


  • CELESTRAIL е 83-километрова красива, специална и дива разходка в сърцето на Андора с 5000м. положителна денивелация.


Няколко очарователни хълмисти участъка осигуряват кратко възстановяване след три големи преминавания на височини над 2500м. Подробното описание на маршрута вижте на Road Book CELESTRAIL. Таксата за участие започва от 88 евро, а регистрацията отваря през Ноември. И ако се чудите - не, и тук няма свободни места за изданието през 2016.

  • Ако не ви достигат сили или смелост за участие в тези три култови състезания, бихте могли да се присъедините към един автентичен алпийски маратон - MARATÓ DELS CIMS. 42,5км. из Северната Долина (Valls del Nord) с 3000м. положителна денивелация. Средната надморска височина на трасето е 1928м., а контролното време е 14 часа. Таксата започва от 42 евро, регистрацията отваря през Ноември. Уви, и за него няма свободни места.

Вижте прекрасното трасе на маратона през очите на испанеца Jordi Martinez Rami, завършил на 149 място с време 7:13:43


  • След тези шеметни изкачвания и спускания, изискващи гигантски усилия, сериозна подготовка и смели сърца, стигаме и до любимата ми част - SOLIDARITRAIL - Планината е за всички. Това е 10-километрово пешеходно трасе с положителна денивелация 750м., подходящо и за хора с увреждания и няма контролно време.


И ако си мислите, че тези тежки състезания не могат да се превърнат в семейни приключения, лъжете се. Организаторите са помислили и за придружителите на бегачите. Не зная дали хрумката е тяхна, но идеята е блестяща! За всяко от състезанията е създаден "Пътеводител на придружителите", който съдържа всички точки по трасето, до които се стига лесно с кола + малко ходене. Обикновено това са подкрепителните пунктове. Участниците предварително попълват времето, за което предполагат, че ще стигнат до дадените точки, а придружителите ги следват с пътеводител в ръка. Възхитително, нали! Бегачите получават емоционална подкрепа от близките си, а семействата участват активно и са спокойни, знаейки къде са и как се чувстват техните герои. Всички печелят спомени за цял живот.


Добавихте ли го в календара си за следващата година? :) Повече информация можете да намерите на сайта на Andorra Ultra Trail, както и във Фейсбук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи