Bulgarian/English

четвъртък, 23 февруари 2017 г.

За Непал от България

Винаги съм си мечтала за разходка из Непал. Не, не, Еверест не ми е цел. Искам само да го зърна от страни. Представям си го така, както съм го виждала на снимки - величествен, бял и окъпан в ярката светлина на залеза. 
Избягвам удобството на организираното пътуване. Искам да пиша за собствени, само мои си спомени, но Непал не е лъжица за всяка уста. Вече година гледам, чета, проучвам, пресмятам - имам си опасения - все пак не съм професионален пътешественик.
Желанието ми започва да се материализира полека-лека, благодарение на Santosh Dhakal. Той е планински водач от 2010г., Дипломата му е издадена от Nepal Tourism Board. Живее в Катманду и извън работата си, участва в грижите за 12 сирачета.
Santosh Dhakal
Негова е задачата да търси финансови средства, да ангажира доброволци за приюта, да намира дарители. Денят му е много динамичен и никога не скучае.
Но приют не е много точна дума, по-скоро е самостоятелно издържаща се семейна къща за сираци в селцето Phutung, провинция Катманду. Четирима възрастни споделят грижите за 12 деца. Единадесет момчета на възраст между 8 и 11 години и едно единствено шест годишно момиченце. Повечето от тях са останали без родители след земетресението през 2015г., но има и деца на алкохолици, чиито родители са в невъзможност да се грижат за тях.
Всички деца посещават училище

Грижата за такова голямо домочадие е 24 часа в денонощието и никой от другите трима възрастни не работи. Не разчитат на помощ от държавата, но сметките за наем, газ, медикаменти и храна са ежемесечни. И вместо да пратят децата на улицата да просят, Santosh e измислил находчив начин да се справят - предлагат настаняване и храна на чуждоземците. И не ги наричат туристи, а доброволци.
Доброволци, откриващи прелестите на Непал по необичаен начин.
Срещу скромната сума от 10 щатски долара на ден, ще поучите самостоятелна стая в къща, пълна с детски смях и суетня и ще споделяте храната им. Непалците се хранят основно сутрин и вечер и менюто им се състои от традиционна храна - Dal Bhat (ориз на пара и супа от леща, наречена Дал, приготвена с лук, чесън, джинджифил, тамаринд, куркума. Сервира се с микс от сезонни зеленчуци)
Dal Bhat за вечеря и закуска
За обяд все пак ще ви предложат Momo (кнедли) и Chowmein (варени оризови спагети със сос) и разбира се, непалски чай - най-добре пазената им тайна.
Можете да положите доброволен труд в домакинството, да поиграете с децата, да ги научите на нещо - география, музика, танци, език - каквото ви хрумне.
Няма да ви карат да се чувствате неудобно ако не помогнете, но както казва Сантош: "Всичко, направено от сърцето е добре дошло в този дом".
Извън дома, Сантош ще организира за вас подходящи трекинги, турове, рафтинг, парапланер, въобще, всичко свързано с туризма. Ще резервира хотел ако не искате да споделяте времето си с голямото семейство, ще ви посрещне на летището и ще бъде изцяло на ваше разположение.


 Ще ви покаже скритите тайни на Катманду прелестите на планината.




















Ако възбудих интересът ви, ето как може да се свържете с него: +9779860850777 или на имейл sdhakal671@gmail.com.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи